Απολύμανση επιφανειών: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Απολύμανση επιφανειών: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την άμυνα του οργανισμού κατά των παθογόνων μικροβίων. Η καλύτερη προστασία έναντι των ιών είναι να αδρανοποιήσουμε τα μικρόβια με τα κατάλληλα απολυμαντικά μέσα πριν αυτά φτάσουν στα χέρια ή στο δέρμα μας και από εκεί μέσα στον οργανισμό.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την άμυνα του οργανισμού κατά των παθογόνων μικροβίων. Η καλύτερη προστασία έναντι των ιών είναι να αδρανοποιήσουμε τα μικρόβια με τα κατάλληλα απολυμαντικά μέσα πριν αυτά φτάσουν στα χέρια ή στο δέρμα μας και από εκεί μέσα στον οργανισμό.

Σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι του ασθενή, θα βρούμε εκατομμύρια μικροβίων. Είναι προτιμότερο να απολυμάνουμε τις επιφάνειες και να καταστρέψουμε τα μικρόβια πριν αυτά επεκταθούν στα χέρια του ασθενή ή των επισκεπτών που βρίσκονται γύρω από αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση, μία λοίμωξη του αναπνευστικού, μία μόλυνση του χειρουργικού τραύματος θα οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς και σε κόστος χιλιάδων ευρώ σε αντιβιοτικά, χαμένες ώρες εργασίας και άσκοπη παράταση της παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο.

Στο γραφείο, κάθε χειμώνα υπάρχει έξαρση των ιώσεων και της γρίπης με αποτέλεσμα χαμένες ώρες εργασίας και ταλαιπωρία για όλους. Μία επιμελής και τακτική απολύμανση όλων των κρίσιμων επιφανειών εργασίας και των τουαλετών σε τέτοιες περιόδους θα βοηθήσει να μην εξαπλωθούν οι ιώσεις και η γρίπη στους υπόλοιπους συναδέλφους. Περιοδικά ένα μέλος της οικογένειας ή ένας συνάδελφος παρουσιάζει διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η απολύμανση της τουαλέτας πριν αυτή χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα υγιή μέλη της οικογένειας ή του γραφείου. Φυσικά, σε ένα οικιακό περιβάλλον και στην καθημερινή μας ζωή δεν θα πρέπει να κάνουμε κατάχρηση των απολυμαντικών: οι δυνάμεις άμυνας του οργανισμού μας είναι αρκετά ικανές να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Όμως σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, σε περιόδους επιδημιών, εποχιακής γρίπης και ιώσεων δεν πρέπει να διστάζουμε να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα απολυμαντικά!

Περισσότερα για την απολύμανση επιφανειών

Η “επιφάνεια” είναι ένας πολύ γενικός όρος: σε ένα οικιακό περιβάλλον περιλαμβάνει τραπέζια, έπιπλα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο μπάνιο, τον καθρέφτη και το κάθισμα της τουαλέτας, νιπτήρες, πατώματα, καθώς και πολύ περισσότερα αντικείμενα όπως πόμολα, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, την λάμπα στο κρεβάτι, την αλλαξιέρα του μωρού, κλπ. Σε ένα περιβάλλον φροντίδας υγείας περιλαμβάνει τοίχους και δάπεδα του χειρουργείου, δωμάτια ασθενών, κρεβάτια, κομοδίνα, μόνιτορ, ιατρικά μηχανήματα, κλπ.
Τα μικρόβια μπορούν να συσσωρευθούν παντού, είτε επειδή αποικίζουν μία επιφάνεια μέσω του αέρα, είτε επειδή ένα μολυσμένο χέρι τα έχει μεταφέρει εκεί. Εκεί βρίσκονται τώρα και κάποια από αυτά επιζούν αρκετά ώστε να καθίσουν στο επόμενο χέρι (ή σε άλλο μέρος του σώματος) που θα έρθει σε επαφή με την μολυσμένη επιφάνεια.
Στο νοσοκομείο, η συστηματική απολύμανση όλων των κρίσιμων επιφανειών γίνεται στα πλαίσια ενός προγράμματος πρόληψης μετάδοσης μικροβίων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε ένα οικιακό περιβάλλον, η απολύμανση των επιφανειών προτείνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Είναι λογικό να απολυμάνουμε τις επιφάνειες ειδικά στο πλαίσιο μίας λοιμώδους ασθένειας, ή για τη φροντίδα του μωρού, εάν έχουμε κατοικίδια ζώα, όταν τρόφιμα, τυριά, φρούτα και ψωμί μουχλιάζουν στο ράφι, ή όταν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα πουλερικά στον πάγκο της κουζίνας. Σε περιόδους γρίπης ή διάρροιας πρέπει κανείς να σκεφτεί την απολύμανση στο σπίτι και στο γραφείο, σε σχέση με τα πόμολα και τις τουαλέτες.

Για την απολύμανση των επιφανειών μπορούμε να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ:

• απολύμανσης με τρίψιμο ή σφουγγάρισμα
• απολύμανσης με ψεκασμό
Η απολύμανση με τρίψιμο ή με σφουγγάρισμα ενδείκνυται για μεγάλες επιφάνειες, δάπεδα, τοίχους. Συνήθως το απολυμαντικό είναι συμπυκνωμένο και αναμιγνύεται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Το απολυμαντικό αφού εφαρμοστεί με τρίψιμο, πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια για όσο διάστημα απαιτείται (βλέπε τεχνικό φυλλάδιο του συγκεκριμένου προϊόντος) ώστε να δράσει στα μικρόβια.

Η απολύμανση με προϊόντα ψεκασμού είναι ταχύτερη. Δεδομένου ότι το απολυμαντικό ψεκάζεται σε συμπυκνώματα τώρα χρειάζονται μόνο 1-5 λεπτά για πλήρη δράση (βλέπε εγχειρίδιο του συγκεκριμένου απολυμαντικού). Προϊόντα σε σπρέι είναι η μέθοδος επιλογής αν θέλουμε να απολυμάνουμε ειδικά μικρές επιφάνειες και αντικείμενα όταν έχουμε ενδείξεις ότι εκεί υπάρχουν μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Δεν έχει νόημα να ψεκάζουμε ολόκληρο το πάτωμα.

Όλα τα απολυμαντικά επιφανειών δεν έχουν τον ίδιο χρόνο δράσης και δεν έχουν την ίδια δοσολογία. Προσοχή λοιπόν στις οδηγίες χρήσης κάθε ενός προϊόντος. Επίσης όταν επιλέγουμε απολυμαντικό για χρήση σε ευαίσθητες επιφάνειες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ένα ακατάλληλο απολυμαντικό μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη φθορά μίας ευαίσθητης επιφάνειας.

0

TOP

X